Zgodilo se je

19. april 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

Z Nino Novak, univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko je Jan Kus spregovoril o načinih integracije v newyorško sceno, kjer živi že več let, spodbudi Primoža Fleischmanna, ki je bila odločilna za izbor študija v tujini, pa tudi balkanskih vplivih, vključenih v glasbo zasedbe The Slavo Rican Assembly.


15. marec 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

Gost pogovornega večera je bil bobnar Gašper Bertoncelj. O želji po zagotovljeni eksistenci, ki bi mu jo omogočala glasba, igranju bobnov z metlicami, kjer je postal svetovna avtoriteta, ameriških sanjah, ameriški jazzovski usmeritvi Tel Aviva in skorajšnji vrnitvi v Slovenijo se je na tretjem večeru pete sezone Nove frekvence pogovarjal s kritičarko, publicistko ter urednico Nino Novak.

22. marec 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

O tem, kako in kam po srednji šoli, o nadaljnjem izobraževanju in izbiri poklica, o poklicih za jutri oziroma novih poklicih, ki se porajajo, bo tekla beseda na tokratnem pogovornem večeru, ki ga bo vodil Peter Ribič.

13. april 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

V sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL) smo v letošnjem letu zasnovali nov projekt MGL v MKL: med odrom in literaturo, cikel pogovorov, ki bodo potekali v Knjižnici Otona Župančiča. Oba svetova - knjižnico in gledališče - družijo isti cilji in vrednote o vzgoji in opolnomočenju bralcev oz. občinstva za kritični in poglobljen razmislek o času in prostoru, saj oboji želimo občinstvu približati vrednost in razumevanje umetnosti (predvsem gledališča in literature).

14. april 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

Slovenske Alpe so kljub nekoliko skromnim višinam, kot jih dosežejo v svojem centralnem in zahodnem delu, neprecenljivo darilo matere narave vsem gornikom, alpinistom, plezalcem in drugim raziskovalcem.


15. april 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

Luna Jurančič Šribar je mlajša avtorica sodobne slovenske literature, vendar je njena pisava zelo značilna in prepoznavna že od vsega začetka. Zanjo bi lahko rekli, da ni izkusila običajnih pisateljskih začetkov, saj se je suvereno vpisala in umestila na literarno prizorišče že s prvimi zgodbami, kij ih je objavljala v tiskanih in spletnih revijah. Mnoge so bile nagrajene. Prepoznavnost si je gradila že s prvencem, romanom Starinarnica (2018), fikcijski zgodbi o starinarju, ki uči ljudi ekonomije daru.

21. april 2021, splet  Knjižnica Otona Župančiča

Od šestdesetih let pa do konca 19. stoletja se razvijejo impresionizem, postimpresionizem in simbolizem. Svet slikarstva ustvarja drugačne vizualne zakone kot poznana stvarnost in slikar je tisti, ki določa barvo in energijo stvarnosti in stvarnost sama.

24. marec 2021,  splet Knjižnica Otona Župančiča

Med letoma 1800 in 1850 je bilo obdobje romantike. Romantiki so oboževali svobodo. Bili so za akcijo in hkrati za ustvarjanje v miru in tišini, pogostokrat v boemskih pogojih. Poudarjali so živahnost in navidezno neomejenost, ki naj odpre in osvobodi človeka. Razvija se še večji in močnejši individualizem umetnika ter izpostavljanje svobode ustvarjanja.

23. marec 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

Pronicljive analize dr. Renate Salecl pomagajo razumeti, kako deluje ta svet. Knjižica Človek človeku virus (MK, 2020) prinaša poglobljeno refleksijo najrazličnejših sprememb, ki jih vnašata v naše življenje koronavirus in pandemija. Kako je pandemija spremenila odnose med ljudmi, je dr. Renata Salecl predstavila v pogovoru z voditeljico Ksenijo Horvat.

17. marec 2021, splet Knjižnica Otona Župančiča

Letos obeležujemo 130-letnico smrti francoskega poeta Arthurja Rimbauda, ki je s svojo izjemno pesniško nadarjenostjo zaznamoval konec 19. stoletja in ves kasnejši čas. Imamo ga lahko za enega redkih pesniških genijev. Zanj je značilno, da ostaja ves čas hipermoderen.
Stran 1 od 91

thlsidebar

pionirska


Koledar

« September 2022 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri