Trubarjeva hiša literature

Vodja
Rok Dežman

Stritarjeva 7, 1000 Ljubljana
01 308 51 30
LPP

1, 2, 3, 6, 9, 11, 11B, 14, 19B, 19I, 20, 27K (Pošta, Konzorcij)

Obratovalni čas:
  • Pon/
  • Tor10.0018.00
  • Sre10.0018.00
  • Čet10.0018.00
  • Pet10.0018.00
  • Sob/
>

O hiši literature

Trubarjeva hiša literature je javni prostor, namenjen literaturi in knjigi, umeščen v samo središče mesta, ki s kontinuiranimi dogodki skozi vse leto prispeva k živahnemu kulturnemu in urbanemu utripu mesta.

Trubarjeva hiša literature ima svoje prostore v prvem nadstropju hiše na Ribjem trgu, kjer je nekoč živel Primož Trubar. Na 175 kvadratnih metrih površine so v minimalistični maniri obnovljeni prostori muzejske sobe, posvečene Primožu Trubarju, osrednji prireditveni prostor in manjša klubsko-čitalniška prostora.

V muzejski sobi Trubarjeve hiše literature je na ogled svetlobna instalacija italijanskega umetnika Alessandra Lupija, v klubskem delu hiše pa svetlobno-mehanska lutkovna animacija slovenskega umetnika Žige Lebarja.

V času trajanja projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 je Trubarjeva hiša literature kot dodatno informacijsko središče gostila številne promocijske in druge dogodke, ki so se odvijali v tem času. Konec leta 2011 je Trubarjeva hiša literature prešla pod upravljanje Mestne knjižnice Ljubljana.

Program

V Trubarjevi hiši literature pripravljamo programe za raznoliko ciljno občinstvo. Izbor prireditvenih tematik povezujemo s knjigo, literaturo in mestom ter s tem raziskujemo široko polje vsebinsko sorodnih področij. Osnovna programska strategija je usmerjena k združevanju klasičnih z inovativnimi vsebinami, s čimer sledimo osnovni ideji - biti tako urbani prostor literature in knjige kot odprt mestni prostor literature za raznolike miselne refleksije o aktualnih tokovih na področju sodobne kulture in družbe. Naš program sestavljajo redne serije dogodkov ter enkratni literarni ali kulturni večeri.

Facebook

Kje smo

 

Načrtuj potovanje z LPP

Dogodki v knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri