Joachim Hirsch velja za enega najpomembnejših sodobnih nemških marksističnih teoretikov države. V knjigi Herrschaft, Hegemonie und politische Alternativen, ki je v originalu izšla že pred ekonomsko krizo (leta 2002), Hirsch razčlenjuje strukturne določitve meščanske države, podaja teoretske nastavke razumevanja kriz in sprememb v kapitalistični družbi in državi ter osvetljuje omejitve parlamentarne politike.

V prvem delu knjige se avtor ukvarja z vprašanjem države, državnega sistema in demokracije ter dokazuje, da je politična forma, ki je temelj moderne države, sestavni element kapitalističnega družbenega razmerja, ki ne more izginiti, dokler se to razmerje ohranja. V drugem delu, kjer se ukvarja z nastankom »nacionalne konkurenčne države« v okoliščinah prehoda iz fordizma z njegovo obliko socialne države v neoliberalni postfordizem, pokaže, da je sicer prišlo do bistvene spremembe v strukturi in načinu delovanja države, a tudi, da je ta še vedno osrednje mesto družbene regulacije. V nadaljevanju sledi ugotovitev, da je s postfordistično uveljavitvijo neoliberalne globalizacijske strategije prišlo tudi do spremembe v državnem sistemu, ki je odpravila »vestfalski red«, in ga nadomestila s sistemom »internacionalizirane države«, ki ga morda najizraziteje poosebljata OECD in njegov »organ« Nato, kar ob tem, ko država ostaja središče reguliranja razrednih odnosov, votli njen demokratični sistem.

Novi svetovni (ne)red je po avtorjevem mnenju nehegemonski, saj ideološka prevlada neoliberalizma in vojaško-ekonomsko prevladujoč položaj triade ZDA, EU, Japonska nista pospremljena z ustreznimi mehanizmi vzpostavljanja soglasja.

thlsidebar

pionirska


Iskanje priporočil

Vrsta gradiva

Jezik

Ciljna skupina

Leto izida

Tema

Format

Področje/zvrst

Ključna beseda

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri