O tiraniji ponuja v premislek dvajset nasvetov v okoliščini, ko se nekaterim zdi, da je najpomembnejši sili na svetu zavladala tiranija, ki spominja na propad demokracij med prvo in drugo svetovno vojno. O večini teh nasvetov lahko rečemo, da veljajo univerzalno za svobodoljubne ljudi: ne ubogaj vnaprej; boj se enopartijskega sistema; ne pozabi na poklicno etiko; pazi se paravojaških skupin; izstopaj; neguj jezik; verjemi v resnico; raziskuj; poskrbi za zasebnost; … je le nekaj od nasvetov, ki jih avtor – eden vodilnih svetovnih zgodovinarjev, specialist za zgodovino 20. stoletja v vzhodni in srednji Evropi – ponuja bralcu.
Knjižica, ki je sicer namenjena predvsem ameriškemu, pro-demokratsko mislečemu bralcu in ki slovenskega bralca morda šokira s primerjavami nacistične Nemčije in fašistične Italije s sodobno Rusijo, saj so te primerjave mišljene docela resno, zatrjuje, kako sodobni človek ni nič pametnejši od ljudi, ki so opazovali zaton liberalnih demokracij v nacizem, fašizem ali komunizem, vendar izpostavlja prednost naše dobe v tem, da se lahko iz nedavne zgodovine učimo. (MG)

thlsidebar

pionirska


Iskanje priporočil

Vrsta gradiva

Jezik

Ciljna skupina

Leto izida

Tema

Format

Področje/zvrst

Ključna beseda

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri