Območnost

Logotip osrednjih območnih knjižnic Logotip osrednjih območnih knjižnic

Zakon o knjižničarstvu določa, da je splošna knjižnica, ki na podlagi pogodbe z Ministrstvom za kulturo in v soglasju s svojim ustanoviteljem opravlja posebne naloge za širše območje, osrednja območna splošna knjižnica (OOK). Tako je s soglasjem Mestne občine Ljubljana MKL kot pravna naslednica Knjižnice Otona Župančiča leta 2008 postala osrednja območna knjižnica osrednjeslovenske regije.

Osrednjeslovenska regija pokriva 16 % slovenskega ozemlja (29 občin) in zajema 25 % vsega prebivalstva Slovenije (550.000 prebivalcev). Poleg občin ljubljanske urbane regije vključuje še tri notranjske: Cerknico, Bloke in Loško dolino.

Naloge osrednje območne knjižnice so:

  • zagotavljanje povečanega in zahtevnejšega izbora knjižničnega gradiva in informacij,
  • strokovna pomoč knjižnicam s svojega območja, kar zajema tudi sodelovanje pri načrtovanju razvoja informacijskega sistema,
  • koordinacija zbiranja, obdelave in hranjenja domoznanskega gradiva,
  • usmerjanje izločenega knjižničnega gradiva s svojega območja.

Splošne knjižnice osrednjeslovenske regije

MKL izvaja naloge iz Pravilnika o OOK za knjižnice, ki pokrivajo naslednje občine:

Tim OOK, ki ga sestavljajo predstavniki vseh OOK, je leta 2005 oblikoval in leta 2008 revidiral dokument Poslanstvo in vizija osrednjih območnih knjižnic. Koordinacija vseh OOK je v Centru za razvoj knjižnic Narodne in univerzitetne knjižnice.

Mestna knjižnica Ljubljana v okviru opravljanja posebnih nalog osrednje območne knjižnice uporabnikom omogoča iz knjižnic Osrednjeslovenskega območja brezplačno medknjižnično izposojo strokovnega gradiva in gradiva, ki se uporablja v študijske namene.

Gradiva in povezave

Kontaktni osebi:

mag. Aleš Klemen
Anja Frković Tršan

Splošne knjižnice osrednjeslovenskega območja

Plakat Deset let Osrednjih območnih knjižnic

 

 
virtualna-razstava-ook-10let

thlsidebar

pionirska


Koledar

« September 2022 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri