Nagovor direktorice

Spoštovani obiskovalci,

V Mestni knjižnici Ljubljana vsako leto pripravimo obsežno in vsebinsko bogato letno poslovno poročilo, ki ga spremlja krajši in bolj ilustrativen promocijski izkaz zaključenega leta za širšo uporabo, tokrat pa je pred vami publikacija, posvečena prerezu naše prve desetletke.

Nismo začeli z ničle – smo dediči bogate mestne knjižnične tradicije, ki jo je na osnovi nekaterih še starejših predhodnic zgradilo pet po vojni osnovanih splošnih knjižnic in ena specialna knjižnica na področju kulture. Vsaka na svojem delu Ljubljane so razvile trdno zbirko z uveljavljenim krogom uporabnikov in vpeljano knjižnično mrežo, ki se je leta 2008 z ustanovitvenim aktom Mestne občine Ljubljana združila v eno samo. Z iztekom leta 2018 smo zaokrožili desetletnico našega delovanja in v marsičem se oziramo na naše začetke in vrednotimo daljše obdobje našega delovanja. S publikacijo, ki je pred vami, želimo predstaviti zgodbo naše rasti in razvoja skozi različne oči ključnih oseb ustanovitelja, naših zaposlenih v različnih oddelkih, uporabnikov v različnih uporabniških situacijah, udeležencev različnih storitev, staršev, otrok, naših partnerjev in sodelujočih. Obenem smo želeli tudi trajno ohraniti številčne in statistične prikaze našega dela v preteklih desetih letih.

Vendar se zavedamo, da statistični podatki ne zajamejo v celoti pisane in kompleksne zgodbe, ki jo s svojim delom pripovedujejo splošne knjižnice širom Slovenije. Spomladi 2018 smo splošni knjižničarji dobili nova Strokovna priporočila in standarde za obdobje 2018 - 2028, dokument, ki v marsičem prenavlja in posodablja avtorefleksiven pogled stroke in tudi optiko, skozi katero bo naše delo presojala javnost v naslednjih desetih letih. Novi standardi v ospredje postavljajo knjižnico kot proaktivno ustanovo, ki svoje delovanje vrednoti predvsem skozi vpliv, ki ga s svojimi različnimi vlogami vrši na uporabnike in lokalno skupnost.

Ob pregledu dejavnosti, ki jih naše posamezne območne enote izvajajo prav specifično za dobrobit svojega lokalnega okolja, lahko ugotovimo, da v MKL že nekaj časa stopamo v zastavljeni proaktivni smeri in jo v marsičem tudi po svoje nadgrajujemo. Knjižnica Šiška denimo skozi več let razvija svoje dejavnosti, ki povezujejo biblioterapijo in kinološko društvo v inovativno Beremo s tačkami, za lokalno mladino pripravlja poučne in zabavne Rock'n'Roll delavnice, v KOŽ v centru mesta smo vzpostavili demenci prijazno točko, v sodelovanju z občino Velike Lašče smo vzpostavili zanimivo menjalnico knjig na krajevnem trgu, v moščanski enoti so oblikovali medgeneracijsko delavnico, na kateri lahko starejši mladini predajajo svoja rokodelska znanja (Iz roda v rod).

Izvajamo bibliopedagoška srečanja za varovance s posebnimi potrebami, v Knjižnici Bežigrad se je skozi leta že trdno zasidral cikel Povezana, v pomoč mladim novopečenim staršem z novorojenčki, ki se lahko v knjižnici srečujejo, povezujejo in dodatno informirajo. Knjižnica Savsko naselje z lokalnim ŠENTom sodeluje pri projektu Socialna aktivacija, Knjižnica Glinškova ploščad skupaj s svojimi uporabniki neguje zeliščni vrt, Knjižnica na Viču letno pripravi dogajanje in glasbeno srečanje za svoje uporabnike na pločniku izven knjižnice, v Fužinah se v Labirintu umetnosti poleti izvajajo ure pravljic na prostem, izvajamo Sobe pobega za mlade in omogočamo šahovsko igro in vzgojo starim in mladim, če se omejimo le na kratek izbor dejavnosti, ki vam jih ponujajo knjižnice. Poleg tega si v knjižnici lahko izmerite krvni tlak in sladkor, vanjo lahko otroke pošljete na delavnico 3D tiskanja, na učno uro spoznavanja in igranja glasbenega inštrumenta (Instrumentarij) in na Lego delavnico pripovedovanja zgodb. Knjižnice že dolgo niso le izposojevalnice knjig, temveč preraščajo v uporabne in ljudem potrebne centre ožje lokalne skupnosti.

Da se lahko vseh teh podvigov lotevamo, se je potrebno zahvaliti v prvi vrsti naši ustanoviteljici Mestni občini Ljubljana za predano finančno in siceršnjo skrb za knjižnico, pa seveda tudi občinam pogodbenim partnericam. Zahvala gre tudi kolektivu vseh sodelavk in sodelavcev, ki s svojim delom knjižnico poosebljajo in jo vsak dan na novo ustvarjajo. Naj stoji pred nami nova uspešna desetletka!

mag. Teja Zorko
Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana

thlsidebar

pionirska


Koledar

« December 2023 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri