Knjižnica Zalog

Vodja
Jožica Božič

Agrokombinatska 2, 1000 Ljubljana
01 308 54 30
LPP

11, 20Z (Zadružni dom)

Dostop za invalideBrezžični dostopUNICEF varna točkaDostop do interneta
Obratovalni čas:
  • Pon12.3019.00
  • Tor12.3019.00
  • Sre12.3019.00
  • Čet08.0015.00
  • Pet08.0015.00
  • Sob/

O knjižnici

Knjižnica Zalog

Knjižnica Zalog od septembra 2016 deluje v okviru Poslovno upravnega centra Zalog. V zgradbi deluje trgovina SPAR (pritličje), 1. nadstropje pa je namenjeno javnim programom, ki vključujejo knjižnico, glasbeno šolo, dnevni center za starejše občane, prostore četrtne skupnosti Polje in pisarne Službe za lokalno samoupravo, dvorano za rekreacijo ter sejno sobo in dvorano za prireditve.

Knjižnica se razprostira na 318 m2 (na stari lokaciji smo razpolagali z le 195 m2). Prostor je oblikovan tako, da uporabnikom zagotavlja lažji dostop do storitev (uporabnikom s posebnimi potrebami je na voljo dvigalo) ter pestrost dejavnosti za občane Zaloga.

Vsebinski poudarki knjižnice temeljijo na oblikovanju storitev za družine, spodbujanju branja, vključevanju v procese vseživljenjskega učenja, obiskovanju prireditev ter preživljanju prostega časa.

V knjižnici je na ogled tudi specialna zbirka mineralov, fosilov in kamnin, ki sta jo oblikovala ter strokovno uredila dr. Bogdan Jurkovšek in dr. Teja Kolar Jurkovšek. Preko zbirke in dodatnih aktivnosti (razstave, izobraževanja, predavanja, delavnice) želimo vzbuditi zanimanje za naravoslovje pri vseh starostnih skupinah uporabnikov knjižnice in prebivalcih Zaloga.

Javni del knjižnice obsega prostor izposoje in vračanja gradiva, več čitalniških kotičkov, mediateko, sodobno pravljično sobo in igralnico, časopisno čitalnico, prostor za študij z e-točko, prostor za ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle ter večnamenski prostor za prireditve ter galerijo.

Uporabniki si gradivo izposojajo preko RFID sistema, ki ga bomo kasneje nadgradili s knjigomati, umeščeni bodo pred vhodom v knjižnico in bodo uporabnikom omogočali vračilo gradiva tudi v času zaprtosti knjižnice.

Knjižnična oprema je sodobna, funkcionalna in fleksibilna, ki uporabnikom omogoča lažji dostop do gradiva ter storitev ter prilagojena različnim starostnim skupinam uporabnikov.

Posebno pozornost smo namenili oblikovanju notranje opreme za otroke in mlade. Preprosta orientacija in jasne označbe vodijo uporabnika k samostojni uporabi knjižnice.

S svetlimi prostori na primerni lokaciji je knjižnica postala pomemben dejavnik vsakodnevnega utripa lokalne skupnosti, kjer potekajo bralna srečanja, umetniške razstave, zlasti krajanov Zaloga, otroške likovne delavnice in druge dobro obiskane prireditve. Najmlajši imajo v knjižnici poseben prostor – otroški igralni kotiček z mnogimi igračami, s katerimi se lahko igrajo malčki s svojimi starši. Enkrat tedensko pa pripravljamo tudi ure pravljic. Za celovitejšo ponudbo storitev za vse prebivalce Zaloga se bo knjižnica povezovala z najrazličnejšimi partnerji v svojem okolju in v stavbi. 

Knjižnica Zalog na Facebooku

Kje smo

 

Načrtuj potovanje z LPP

Dogodki v knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri