Knjižnica Otona Župančiča

Vodja
Barbara Cesar

Vodja izposoje
Tjaša Cijan

Kersnikova ulica 2, 1000 Ljubljana
01 308 55 00
LPP

Bavarski dvor
2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 19, 20, 25, 27, 51, 56 (v smer Bežigrad),
2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 19, 20, 25, 27, 51 (v smer Center), 
1, 3, 5, 7, 8, 25 (Hotel Lev/Kolizej)
5, 13 (Dalmatinova)

Dostop za invalideGarderobne omariceBrezžični dostopUNICEF varna točkaDostop do interneta
Obratovalni čas:
  • Pon08.0020.00
  • Tor10.0020.00
  • Sre08.0020.00
  • Čet08.0020.00
  • Pet08.0020.00
  • Sob08.0013.00

O knjižnici

Knjižnica Otona Župančiča je največja enota Mestne knjižnice Ljubljana in je umeščena v središče mesta. Prostor nekdanje veleblagovnice je bil leta 2006 preurejen v knjižnico. Danes je uporabnikom v štirih nadstropjih na voljo več kot 300.000 enot gradiva in kotički za učenje, branje, prireditve, razstave in izobraževanje. Hranimo tudi bogato zbirko redkih Valvasorjevih del.

V kleti knjižnice lahko obiščete Mediateko, kjer boste našli strokovno gradivo s področja glasbe, filma, gledališča in plesa, poseben poudarek je na bogati zbirki neknjižnega gradiva. Mediateka je hkrati prostor za srečevanje in druženje šahistov vseh generacij. Na voljo je nekaj računalnikov za uporabnike ter manjši prostor za izvajanje delavnic in izobraževanj.

V pritličju knjižnice je leposlovno gradivo ter glavna informacijska in izposojevalna točka. Posebnost je Župančičeva spominska in muzejska zbirka, ki vsebuje pohištvo ter osebne predmete pesnika in je plod sodelovanja med knjižnico in Mestnim muzejem. Za Župančičevo sobo je velika časopisna čitalnica. V pritličju je Borza dela. Ta iskalcem zaposlitve nudi informacije s področja dela, izobraževanja in gospodarstva.

V prvem nadstropju organiziramo številna izobraževanja, tečaje in ustvarjalne delavnice, rezervirate pa si lahko tudi študijske celice z računalnikom za samostojno učenje. Računalniška učilnica je namenjena organiziranim internim ali eksternim izobraževanjem in ni prosto dostopna.

V prvem nadstropju deluje strokovni oddelek z e-točko, kjer lahko člani knjižnice brezplačno uporabljate računalnike ter velik čitalniški prostor za učenje. Med raznovrstnim strokovnim gradivom velja omeniti širok in kakovosten izbor gorniške literature, ki jo izpostavljamo v Planinskem kotičku. V okviru promocije in varovanja zdravja smo zasnovali Zdravstveni kotiček. V njem uporabniki dobijo informacije (brošure, letaki ...) s področja zdravstva in preventive, v sodelovanju s Centralno medicinsko knjižnico pa vam nudimo kakovostne vire o zdravju, zdravilih in zdravem načinu življenja.

Drugo nadstropje odpira drug svet; svet pravljic in otroške literature. V pravljični sobi in igralnici se odvijajo zgodbe, igre, glasba. Posebnost otroškega in mladinskega oddelka je akvarij s pisanimi ribicami in kosovirjeva žlica za igro in »mešanje« zgodb.

V tretjem nadstropju je velika prireditvena dvorana, ki sprejme približno 110 obiskovalcev in vitrine za občasne razstave. V dvorani skoraj vsak dan v tednu potekajo najrazličnejše prireditve in dogodki. Možen je najem dvorane.

V knjižnici je po ugodnih cenah na voljo pester izbor odpisanih in podarjenih strokovnih, leposlovnih, mladinskih in otroških knjig, ki jih lahko kupite v pritličju v Antikvarni prodaji.

Kje smo

 

Načrtuj potovanje z LPP

Dogodki v knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri