Učni center

Učni center zagotavlja stalno strokovno izpopolnjevanje zaposlenih ter knjižničarjev osrednjeslovenske regije in Slovenije. V letu 2021 tako pripravljamo izobraževanja z različnih strokovnih področij, pomembnih za učinkovito in kakovostno delo v knjižnici.

Izobraževalni program sestavljajo izobraževanja iz petih vsebinskih sklopov:

  • Računalniška znanja za delo v knjižnici
  • Strokovna bibliotekarska znanja
  • Druga znanja za delo v knjižnici
  • Strokovna srečanja in posvetovanja
  • Izobraževanja za koordinacijo OOK

PRIJAVE/ODJAVE

Število mest na izobraževanjih je omejeno, prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest. Na izobraževanje se prijavite s prijavnico, ki jo pošljete:

  • po elektronski pošti na ucni.center@mklj.si ali
  • na naslov Mestna knjižnica Ljubljana, Učni center, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana.

Odjavite se s sporočilom na zgornji elektronski naslov.

Za lažje načrtovanje smo pripravili dva seznama izobraževanj – razporejena so po datumih in po naslovih. Nahajata se med priponkami.

Za udeležbo na izobraževanjih je določena kotizacija. Na nekaterih izobraževanjih je možna brezplačna udeležba.

KATALOG IZOBRAŽEVANJ

V aktualnem katalogu izobraževanj najdete več informacij o kotizacijah, načinu prijave in odjave, podrobnosti o lokacijah in načinu izvedbe, opise posameznih izobraževanj in predstavitve izobraževalcev ter terminski razpored izobraževanj za tekoče leto.

Katalog Ucnega centra

Izobraževanja potekajo v Knjižnici Bežigrad, Knjižnici dr. France Škerl, Knjižnici Otona Župančiča, Knjižnici Polje, Knjižnici Šiška in Trubarjevi hiši literature.

Strokovne srede

Strokovne srede izvirajo iz prizadevanj Pionirske po nenehnem strokovnem izpopolnjevanju slovenskih mladinskih in šolskih knjižničarjev in prenašanju pridobljenega znanja v praktično delo. Prvi strokovni seminar je Pionirska pripravila že leta 1956, redna oblika izobraževanja za mladinske knjižničarje splošnih in šolskih knjižnic pa poteka od leta 1972 vsako drugo sredo v mesecu. Od tod tudi ime strokovne srede. Program s temami in sodelujočimi pripravljamo za leto dni naprej, strokovnih sred pa se udeleži povprečno 70 udeležencev na mesec, med njimi knjižničarji, pedagogi, založniki, uredniki, avtorji ter različni drugi strokovnjaki s področja mladinske književnosti.

Vse informacije o Strokovnih sredah so objavljene na http://www.mklj.si/strokovne-srede.

Strokovna posvetovanja

Z organizacijo strokovnih posvetovanj odpira prostor za izmenjavo mnenj, idej in strokovnih pobud za nadaljnji kakovostni razvoj na področjih knjige, branja, znanja in kulture v Ljubljani in tudi širše. Prvi mednarodni posvet z naslovom Knjižnica, srce mesta smo organizirali v letu 2010.

Izobraževalni paketi, delavnice in tečaji

V skladu s strateškim načrtom in letnimi plani dela se na podlagi konkretnih izobraževalnih potreb zaposlenih in knjižničarjev regije iz vse Slovenije za vsako leto pripravi nabor vsebin in izobraževanj, ki jih izvajamo v okviru Učnega centra.

Mentorstvo

Izvajamo tudi različne mentorske programe za novo zaposlene, knjižničarje regije ter študente bibliotekarstva in drugih študijskih smeri. Študentje lahko opravljajo obvezno študijsko prakso, dijaki pa program obveznih izbirnih vsebin.

Stik:

Mateja Lesar
ucni.center@mklj.si

thlsidebar

pionirska


Koledar

« Oktober 2022 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri