Posebne zbirke

Onleihe je digitalna ponudba Goethe-Instituta. Portal omogoča, da si od doma za določen čas izposodite digitalne medije, kot so e-knjige, e-zvočne knjige in e-časopisi.

Miniaturne knjige so knjižni koncentrati, za katere je značilna ekskluzivnost in natančna izdelava, estetska zunanjost ter kvalitetne vsebine. V letu Ljubljane – svetovne prestolnice knjige je zbirko someščanom podaril Martin Žnideršič. Kot strokovnjak za področje založništva in bibliotekarstva ter dolgoletni univerzitetni predavatelj in vršilec številnih strokovnih funkcij se je posvečal tudi zbirateljstvu miniaturnih knjig. Kot prvi tovrstni zbiratelj v Sloveniji je v 35 letih ustvaril zbirko, ki z več kot 3.000 miniaturnimi knjigami iz 57 držav velja za eno največjih v Srednji Evropi.

Platoteka je poslušalnica gramofonskih plošč, kjer lahko samostojno poslušate glasbo. Izbirate lahko med ploščami tujih in slovenskih izvajalcev klasičnih del, izdanih v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot tudi med sodobno glasbo različnih zvrsti. Platoteko najdete v prvem nadstropju Knjižnice Bežigrad.

Na mladinskem oddelku Knjižnice Bežigrad je na ogled knjižna in spominska zbirka dr. Kristine Brenkove, pisateljice, prevajalke in urednice mladinske književnosti. V njej so zbrana književna dela pisateljice z vseh področij njenega ustvarjanja, tako avtorskega in prevajalskega kot s pionirsko-uredniškega.

Okno Kitajske je zbirka knjig v pretežno kitajskem jeziku, ki se nahaja v pritličju Knjižnice Šiška in je na voljo za izposojo. Gradivo smo prejeli od Šanghajske knjižnice v okviru njihovega mednarodnega projekta Window of Shanghai ter zajema gradivo o Kitajski v angleškem in slovenskem jeziku. Zbirka, ki jo sproti dopolnjujemo, je namenjena je vsem kitajsko govorečim prebivalcem ali obiskovalcem Ljubljane ter tistim, ki vas zanima vse, kar ponuja ta zanimiva dežela.

Za vse ljubitelje gorskih vrhov in skritih biserov narave so vam v planinskem kotičku, ki ga najdete v 1. nadstropju Knjižnice Otona Župančiča, na voljo knjige o planinstvu in gorniških izkušnjah alpinistov, plezalcev, hribolazcev in pohodnikov. Na policah boste našli bogato zbirko vodnikov, ki vas popeljejo v bolj ali manj odkrite svetove slovenskih in tujih gora.

V Knjižnici Otona Župančiča deluje zdravstveni kotiček, v katerem vam pomagamo poiskati kakovostne vire o zdravju, zdravilih in zdravem načinu življenja ter izboljšujemo vašo zdravstveno pismenost. Ustrezne spletne vire je uredila Centralna medicinska knjižnica na svoji spletni strani v zbirki Zdravje za vse.

Zbirka Hiša svetov – prostor za globalno učenje je specializirana zbirka Društva Humanitas v prostorih Knjižnice Otona Župančiča, ki ga Maastrichtska izjava (2002) opredeljuje kot »izobraževanje, ki ljudem odpira oči in um za resničnosti globaliziranega sveta ter jih prebuja, zato da bi bilo mogoče uresničiti pravičnejši svet, v katerem bi bilo več enakosti in človekovih pravic za vse.«

Kinološki kotiček, ki se nahaja v Knjižnici Šiška, je namenjen ljubiteljem in poznavalcem psov. Bogata zbirka kinoloških knjig nudi pomoč lastnikom in vzrediteljem psov ter podpira širjenje splošne kinološke osveščenosti. V kinološki zbirki so knjige razdeljene po področjih znotraj kinologije kot vede. Tako stojijo skupaj knjige glede na različne pasme psov, tiste o vzgoji in negi psa skupaj, knjige o veterini za pse ter splošna in referenčna literatura. Pasemske knjige so večinoma v angleškem jeziku, veliko pa je tudi prevedenih v slovenščino.

Zbirko gradiva s področja sodobnih scenskih umetnosti, s poudarkom na sodobnem plesu, smo pričeli ustvarjati v letu 2010. Zbirka sicer pripada Zavodu En-Knap, nahaja pa se v Knjižnici Jožeta Mazovca, kjer vam je na voljo za čitalniško uporabo. Zamisel in koncept zbirke smo pripravili skupaj z Zavodom En-Knap , ki deluje v isti stavbi, v Domu španskih borcev, kot Knjižnica Jožeta Mazovca.
 
Stran 1 od 2

thlsidebar

pionirska


Koledar

« September 2023 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri