Gradivo

Ali veste, da lahko knjižnično gradivo poleg iskanja v katalogu COBISS iščete tudi na naši spletni strani? Izbirate lahko vrsto gradiva, tematsko področje, naša priporočila ali glede na starostno skupino, ki mu je gradivo namenjeno. Na voljo so vam tudi novosti in nagrajena literatura. Vsako gradivo je obogateno z vsebinskim opisom in podatki o avtorjih ali izvajalcih.

Priporočamo gradivo

 

Knjižnično gradivo je v naših knjižnicah večinoma prosto dostopno , kar pomeni, da si ga na policah lahko izbirate sami. Naša zbirka zajema bogat nabor različnih vrst gradiva: knjige, revije in časopise, glasbo, filme, igrače, notno in kartografsko gradivo ter elektronsko gradivo.

V vsaki knjižici so na voljo čitalniški prostori ali vsaj en namenski prostor, kjer lahko berete ali študirate. Na voljo so tudi bralniki, predvajalniki in računalniki, namenjeni uporabi elektronskega gradiva.

Knjižnično gradivo je praviloma – glede na prostorske zmožnosti posamezne knjižnice – razdeljeno na tri oddelke: oddelek za otroke , oddelek za mladostnike in oddelek za odrasle .

Znotraj vsakega oddelka je gradivo urejeno glede tudi glede na vrsto gradiva: neknjižno gradivo (zgoščenke, nosilci za filme, igrače ipd.) je ločeno od knjižnega gradiva (knjige).

Knjižno gradivo je razdeljeno še na leposlovje in na strokovno gradivo . Med leposlovjem najdete prozo, poezijo in dramatiko, strokovno gradivo pa je urejeno po vsebinskih sklopih, za kar knjižnica uporablja mednarodno uveljavljen sistem Univerzalne decimalne klasifikacije ( UDK ). Vsaka osnovna tematska skupina ima svojo barvo in oznako na gradivu ter na knjižni polici.

 

Postavitev gradiva (UDK) 

udk0  Splošno
udk1  Filozofija. Psihologija
udk2  Verstva. Teologija
udk3  Družbene vede 
udk5  Naravoslovne vede. Matematika
udk6  Uporabne vede. Medicina. Tehnologija 
udk7  Umetnost. Razvedrilo. Zabava. Šport
udk8  Jezikoslovje. Filologija. Književnost 
udk9  Geografija. Biografija. Zgodovina 

 

dgr-4662

thlsidebar

pionirska


Koledar

« Maj 2023 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri