×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 77
Natisni to stran

Oslovsko uho – Zenitizem in jugoslovanska avantgarda

Oslovsko uho – Zenitizem in jugoslovanska avantgarda frenzyspark.com

Prizorišče: Knjižnica Jurij Vega

Datum dogodka: četrtek, 9. januar 2014 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Na prvem večeru v ciklu Oslovsko uho bo na temo jugoslovanskih avantgard s poudarkom na zenitizmu predaval Aljaž Koprivnikar. Gost večera bo dr. Janez Vrečko.

 

Aljaž Koprivnikar:

Leta 2012 je pod mentorstvom dr. Janeza Vrečka diplomiral z diplomsko nalogo Jugoslovanska avantgarda – Zenitizem. Področje avantgarde, ki ga zanima predvsem zaradi težnje po razgradnji starega in vzpostavitve novega v polju literarnega, bo raziskoval tudi na študijski izmenjavi na Karlovi univerzi v Pragi, kjer bo iskal predvsem morebitne vplive na avantgarde iz tamkajšnjih literarnih krogov. Aljaž Koprivnikar, tudi sodelavec IRIU inštituta, kjer deluje kot strokovni sodelavec, ki se ukvarja predvsem s področjem organizacije kulturnih dogodkov, ustvarja pa zanje tudi avtorske projekte, je o sebi za spletni portal LUD Literatura, kjer objavlja literarne kritike, povedal: »Aljaž Koprivnikar, rojen neke aprilske noči v Ljubljani, študent primerjalne književnost in literarne teorije. V prostem času rad preliva črnilo v majhno črno knjigo, ki je njegova zvesta spremljevalka. Rad ima dvojino in rad prakticira Rilkejevo samoto. Obožuje zvok pisalnega stroja in zaljubljen je v vonj sveže izdane knjige. Literatura kot čaša spomina, pisanje kot refleksija življenja, leitmotiv, ki mu pomaga živeti… Delček sebe bi rad pustil temu svetu, da bo njegovo bivanje imelo neki smisel. Ko bo velik, želi imeti črnega mačka z belimi brki z imenom Byron.«

 

dr. Janez Vrečko:

Leta 1966 se je vpisal na Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1974 diplomiral in za diplomsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Hkrati je študiral dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Leta 1978 je magistriral, 1986 pa doktoriral (Slovenska zgodovinska avantgarda in zenitizem). Leta 1978 se je zaposlil na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Sprva je bil asistent, 1992 je postal docent, 1997 izredni profesor, od leta 2002 pa deluje kot redni profesor. Od leta 1989 predava tudi na mariborski Filozofski fakulteti v Mariboru (takrat Pedagoška fakulteta).

Več kot dve leti je študijsko in kot gostujoči profesor deloval na več evropskih univerzah (München, Dunaj, Salzburg, Katowice).

Raziskoval je slovensko zgodovinsko avantgardo (največ Kosovela) v razmerju do futurizma, konstruktivizma in zenitizma, teorijo in zgodovino moderne lirike od Baudelaira naprej, teorijo tragedije in tragičnega, posebej ob antični tragediji in epu. Prav tako se je posvetil tudi vprašanju mesta kritičnih ocen literarnih del v literarnem razvoju ter problematiki evropskih poetik od Aristotela do Brechta.