×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 70

Simpozij: Spomini na Jugoslavijo v nemško-govoreči književnosti

Prizorišče: Knjižnica Jurij Vega

Datum dogodka: ponedeljek, 28. oktober 2013 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

V sklopu tretjega simpozija o eksofoniji, se obeta branje Ivana Ivanjina, ki ga bo predstavil Johann Georg Lughofer, Dragice Rajčić, ki jo bo predstavila Angelika Welebil ter Nicola Ljubića, ki ga bo predstavil Kristian Donko. Sledil bo pogovor in srečanje z avtorji. Dogodek bo potekal v nemščini.

Spomini na Jugoslavijo v nemško-govoreči književnosti, je naslov simpozija, ki poteka v sodelovanju med Goethejevim inštitutom, Avstrijskim kulturnim domom v Ljubljani, Švicarsko ambasado v Sloveniji, Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Univerzitetno knjižnico Maribor ter Trubarjevo hišo literature. Odvijal se bo 28.10. v Ljubljani, ter 29.10. v Mariboru.

Na simpoziju bodo Ivan Ivanji, Dragica Rajčić in Nicol Ljubić prebirali svoja besedila, ter podali razmišljanja ob temi Spomini na Jugoslavijo v nemško-govoreči literaturi . Posebej če upoštevamo letošnjo priključitev Hrvaške Evropski uniji ter s tem združenje dveh dežel nekdanje Jugoslavije znotraj te mednarodne skupnosti, pa tudi pomen trenutne družbeno-ekonomske krize, se zdita obravnavana tema in nostalgičen pogled v preteklost, ki je nanjo vezan, zelo aktualna.

Ivan Ivanji, pisatelj in prevajalec, se je rodil leta 1929 v Zrenjaninu. Od marca 1944 do aprila 1945 je bil zapornik v koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Buchenwald. Po vojni je v Beogradu študiral germanistiko. Delal je kot učitelj, novinar, založniški urednik, dramaturg, direktor več beograjskih gledališč ... Sprva je objavljal v srbščini, kasneje pa še v nemščini. Od leta 1992 živi na Dunaju in v Beogradu.

Dragica Rajčić se je rodila leta 1959 v Splitu in od leta 1978 živela v Švici. Študirala je Sociologijo kulture, delovala je kot svobodna umetnica ter predavateljica kreativnega pisanja v Zürichu. Pisati je začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, sprva v hrvaškem jeziku. Za svoje delo je prejela tudi več literarnih nagrad.

Nicol Ljubić se je rodil 1971 v Zagrebu. V Bremnu je študiral politične vede, deluje je kot svobodni umetnik in novinar. Njegova dela so bila večkrat nagrajena.

 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri