Nizozemska, polifonija in franko-flamska šola – dr. Mitja Reichenberg

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 5. december 2019 ob 18:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Glasbeno obdobje prve polovice 15. stoletja bi lahko imenovali tudi burgundska šola, saj so Nizozemske dežele do leta 1477 pripadale Burgundiji. Stil te šole je globoko zarezal v glasbeni razvoj Francije in Italije, kasneje tudi Nemčije in celotne Evrope.

Gre za zgodnjerenesančni slog, ki je postal temelj ne le renesanse (npr. Jacobus Gallus Carniolus), temveč tudi kasnejšega baroka (Johann Sebastian Bach) in rokokoja.

Nizozemska vokalna polifonija je postala glasbeni modus vivendi, vse pa je pripeljalo do razvoja vokalnega večglasja, ki vlada na neki način v strogih kontrapunktičnih merilih še danes.

Spoznali bomo nekaj pomembnih predstavnikov tega časa, med katerimi so Guillaume Dufay, Jakob Obrecht, Orlando di Lasso, Heinrich Isaac, Pierre de la Rue, Johannes Ockeghem in Josquin des Prés, spregovorili pa tudi o glasbenih oblikah, kot so motet, chanson, maša, kanon in rondo. Seveda ob glasbenih primerih in premislekih.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri