Italija in rojstvo opere: italijanska opera 421 let kasneje – dr. Mitja Reichenberg

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 6. december 2018 ob 17:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Začetki opere segajo na sam rob med renesanso in barok - tedaj je namreč italijanski skladatelj Jacopo Peri ustvaril novo delo, imenovano opera, z naslovom Dafne. Bilo je davnega leta 1597. 

S tem dejanjem je postavil najprej Firence, nato pa Italijo in ves svet v kolesje zgodovine te priljubljene vokalno-instrumentalne oblike, ki priča o marsičem še dandanes.

Po več kot 400 letih je italijanska opera presegla vse jezikovne in glasbene meje, postala spektakel, glasbeno gledališče in drama, mnogi italijanski skladatelji, pevke in pevci pa nesmrtni junaki opernih desk vsega sveta. Res je, da je v očeh mnogih italijanska opera Verdi, vendar so tu tudi Monteverdi, Rossini, Scarlatti, Bellini, Salieri, Wolf-Ferrari, Cimarosa, Busoni, Donizetti, Giordani, Nono, Puccini ... in še nekaj sto drugih. Kaj pa opera danes? Kastrati? Primadone? Bel canto? Srečanje bo namenjeno vprašanju, kaj in koliko tega po več kot 400 letih še živi.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri