Likovno in simbolno: kolektivni spomin Slovencev v likovni umetnosti – ddr. Damir Globočnik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 5. februar 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Osrednja pozornost je namenjena simbolnim dimenzijam likovnih del (javni spomeniki V. Vodniku, S. Jenku, I. Cankarju, kraljema Petru I. in Aleksandru I. Karađorđeviću, Ilirski steber), emblematičnim likovnim podobam (Layerjeva slika Marije Pomagaj) in likovnim ustvarjalcem, ki so dobili mitičen status (slikar I. Grohar, karikaturist H. Smrekar).

Simbolni naboj likovnih podob obravnavata tudi poglavje o karikaturah, ki so nastale v času razpada habsburške monarhije in oblikovanja Kraljevine SHS, in poglavje o ilustriranih izdajah Prešernove Zdravljice med drugo svetovno vojno. Zlasti spomeniki so lahko razumljeni kot likovna uresničitev vsakokratnih idealov slovenske narodne skupnosti oziroma pokazatelj njene skupinske identitete, spomina, kolektivnega imaginarnega in nacionalnih mitov. Umetnine bodo umeščene v njihov zgodovinski, družbeni, ideološki in politični kontekst.

Damir Globočnik (roj. 1964) je doktor umetnostne zgodovine in zgodovine, muzejski svetnik in likovni kritik. Študijsko se posveča proučevanju likovnih upodobitev pesnika dr. Franceta Prešerna in ilustracij njegovih pesmi, proučevanju slovenske karikature in satirične ilustracije ter povezavi med kulturno in politično zgodovino ter likovno umetnostjo v 19. in 20. stoletju na Slovenskem.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri