Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Jaka Kopač

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Jaka Kopač Foto: Matjaž Očko

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 16. oktober 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

 

Cikel glasbenih pogovorov Nova frekvenca tudi v jesenski izdaji prinaša iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta. 

 

Jaka Kopač je eden redkih saksofonistov, ki posegajo izključno po alt saksofonu in eden redkih slovenskih glasbenikov, ki je diplomiral na Finskem. Kot komponist je globoko zavezan ameriški tradiciji, to pa vešče združuje z improvizacijskimi postopi, zato ne preseneča dejstvo, da je avtorski album Present Thoughts posnel z zasedbo glasbenikov iz New Yorka, s katerimi se je odpravil tudi na evropsko turnejo.

O življenju na severu Evrope in tamkajšnjih vplivih kot tudi odnosu do komponiranja ter sodelovanju s priznanimi glasbeniki bo spregovoril z univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna Nino Novak.

Present Thoughts namreč ne skuša iznajti nove glasbene govorice, ki vseprepogostokrat ostaja preabstraktna, da bi v njej poslušalci mogli najti (svojo) zgodbo. Present Thoughts za razliko od le-teh vrača h koreninam in k izviru, kjer se je vse pričelo, vendar na tej poti išče svoje videnje, dojemanje in razumevanje, kar kaže na izredno zrelega avtorja, ki stremi k dovršenosti, a ne na račun izgube lastne osebnosti. Prav iz teh razlogov je iskrenost, s katero se Jaka Kopač s svojim izrednim občutkom za fraziranje zavezuje glasbi, tako otipljiva in tudi prepričljiva. (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma Preset Thoughts na portalu Jazzetna: http://jazzetna.com/jaka-kopach-new-york-quartet-present-thoughts/.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri