George Frideric Händel in Domenico Scarlatti – dr. Mitja Reichenberg

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 20. oktober 2016 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Ker se v tokratni sezoni srečujemo s skladatelji različnih generacij in stilov, je smiselno, da nadaljujemo tam, kjer smo končali. Lahko bi rekli, da po Bachu sledi George Frideric Händel (1685-1782), ob tem pa ne smemo pozabiti, da sta bila rojena istega leta in oba sta bila Nemca.

Mojster Händel je svoje največje uspehe žel v Londonu, zato ga imajo Britanci za svojega. Leto 1685 je dalo svetu tudi komponista po imenu Domenico Scarlatti (1685-1757), zato bomo spregovorili tudi o njem.

Gre za zanimiv zgodovinski trikotnik nemškega (Bach), angleškega (Händel) in italijanskega (Scarlatti) baroka. Vsi trije skladatelji predstavljajo temelj glasbenega duha, ki se je kasneje razvil v klasicizem, s katerim se je zaključila velika triada renesansa-barok-klasicizem, s katero razumemo najbolj kompleksno in ustvarjalno ter več kot 400 let trajajočo glasbeno jedro evropske glasbene kulture.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri