Impresionizem, postimpresionizem, dekadenca in simbolizem v likovni umetnosti – dr. Sarival Sosič

Prizorišče: E-dogodek (splet)

Datum dogodka: sreda, 21. april 2021 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv e-prireditev

Od šestdesetih let pa do konca 19. stoletja se razvijejo impresionizem, postimpresionizem in simbolizem. Svet slikarstva ustvarja drugačne vizualne zakone kot poznana stvarnost in slikar je tisti, ki določa barvo in energijo stvarnosti in stvarnost sama.

Naslikano platno postane materialna površina napolnjena z barvo, nanešeno s kratkimi in hitrimi potezami. Impresionistični motivi prikazujejo trenutke, vzdušja in temperamente, da skoraj slišimo tisto, kar je naslikano, torej, slike so napolnjene z barvno silovitostjo in močnimi svetlobnimi prelivanji. Motivi so kot nekakšne čipke živahnih barvnih nanosov, so zlitja vsebine, barv in svetlobe. Po letu 1880 je impresionizem dosegel priznanje v likovnem in tudi kritiškem svetu. Toda počasi se je začel sprevračati v postimpresionizem. Izraz označuje skupino umetnikov, ki so poudarjali težko in še gostejšo ter močno barvo, še vedno hitre, a daljše nanose. Nekateri umetniki pa so razvijali bolj barvne ploskve in jih medsebojno združevali v optično slikovite celote. Vse pa je zanimala svetloba, hitrost odziva in različnost odtenkov, ki jih ustvarja naravno vzdušje. Umetniki neprestano iščejo svobodo v izražanju, barvi in aktu ustvarjanja, kjer je izražanje občutkov oziroma čustvenih stanj najpomembnejša moč avtorskih poetik. Konec 19. stoletja se povečujejo zanimanja za različna metafizična polja in celo spiritualnost, kar poskušajo ustvarjalci dosegati tudi s pomočjo mamil, kjer naj bi umetnik vzpostavil posebne nivoje spoznanj. Celo patološka stanja so pomenila tisto višjo stopnjo občutenja. Svet domišljije je postal najbolj pomemben, zato so se vedno znova umikali v pretekla obdobja in eksotične dežele, v pravljice in legende. Razvije se senzualizem, kjer se gojijo izjemna patološka stanja, posebna čustvenost, nato spiritualizem, kjer skozi simboliko pojmov in predstav nastaja nadčutni svet posebnih podob. Glavni namen je bil prikazati izjemno in enkratno notranje življenje. Tako se na koncu razvijeta dve smeri: dekadenca in simbolizem. Dekadenca razvija morbidna in celo perverzna doživetja. Poudarja človeka, ki se obnaša veliko bolj nenavadno, celo izzivalno, hkrati pa občuti svet kot tragični prostor, kjer je edina rešitev beg v opojnost in samouničenje. Dekadenca je poudarjala tudi ekstravagantno obnašanje, modo in bolj divje življenje. Simbolizem pa je smer, ki se je s pomočjo simbolov in vizij osredotočil v raziskovanje posebnega, čutom skoraj nedostopnega sveta, sveta idej in globlje resničnosti.

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri