Konstrukt, d. b. o. – Luna Jurančič Šribar

Prizorišče: E-dogodek (splet)

Datum dogodka: četrtek, 15. april 2021 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv e-prireditev

Luna Jurančič Šribar je mlajša avtorica sodobne slovenske literature, vendar je njena pisava zelo značilna in prepoznavna že od vsega začetka. Zanjo bi gotovo lahko rekli, da pravzaprav niti ni izkusila običajnih pisateljskih začetkov, saj se je suvereno vpisala in umestila na literarno prizorišče že s prvimi zgodbami, kij ih je objavljala v tiskanih in spletnih revijah. Mnoge so bile nagrajene. Prepoznavnost si je gradila tudi že s prvencem, romanom Starinarnica (2018), fikcijski zgodbi o starinarju, ki uči ljudi ekonomije daru.

V prvi kratkoprozni zbirki Konstrukt, d. b. o. (Litera, 2020) se Jurančič Šribar predstavi kot pisateljica s kar najširšim razponom upovedovanja zgodb, s katerim še kako upraviči sam naslov, kajti zgodbe izkazujejo spretno konstruiranje ne glede na zvrst. Zbrane zgodbe so razdeljene na štiri sklope s podnaslovi: Po domače, Spolzke, Smrtno resne in Onkraj. Opisali bi jih lahko kot pripovedi o domač(n)ih zagatah, ki se preko erosa in tanatosa prelevijo v fantastiko. Že pri uvodnih zgodbah bralke in bralci dobimo občutek, da smo vstopili vanje zelo neposredno, da nismo le zunanje opazovalke ali opazovalci, ampak smo v samo dogajanje skorajda izkustveno vpleteni. Tisto, kar nam vzbuja tak občutek, je pripovedovalkina spretnost za ustvarjanje občutka bližine, izkustvene neposrednosti, skoraj neopazne humornosti in prepričljivosti. Tako kot se, denimo, prvoosebna pripovedovalka v prvi zgodbi Prstan počuti domače v beznicah, »po katerih se počasi vije cigaretni dim, kot davno pozabljeni duhovi«, tudi nam, beročim, zapleti na navideznem družbenem obrobju postanejo domači in prepozna(v)ni. Namerno uporabljam izraz »navidezno«, kajti zgodbe o mestnih posebnežih, starih damah, ki rade popivajo in umirajo dostojanstveno s cigareto in kozarcem vina v roki, so hkrati zgodbe o slehernicah in slehernikih, ki se žal prepogosto izbrišejo v primežu trde realnosti.

Iz spremne besede Suzane Tratnik, ki bo tudi vodila pogovor z avtorico.

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

foto: Janez Marolt

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri