Starejša železna doba na Slovenskem: čas sprememb in inovacij ter prostor sodobnih raziskav v arheologiji – doc. dr. Matija Črešnar

Prizorišče: E-dogodek (splet)

Datum dogodka: četrtek, 4. marec 2021 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv e-prireditev

Starejša železna doba (pribl. 800–300 pr. n. št.) je čas velikih sprememb, ki segajo na številna področja takratne družbe in kulture. To je čas monumentalnih gradenj, ko na vrhovih številnih hribov dominirajo utrjene višinske naselbine oz. gradišča obdana z več metrov visokimi okopi. V njihovi okolici se pogosto razprostirajo grobišča z desetinami grobnih gomil, ki dosegajo premere tudi po več deset metrov. Ob tem pa ni povsod tako in prostor današnje Slovenije je v tem času izredno kulturno barvit.

Starejša železna doba pa je tudi obdobje, o katerem smo v zadnjih letih izvedeli veliko novega, saj je predmet številnih sodobnih interdisciplinarnih raziskav, ki odstirajo do pred kratkih nepredstavljive detajle iz življenj takratnih posameznikov in skupnosti.

Dr. Matija Črešnar je docent na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sodeluje tudi v projektih v okviru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Slika: Izkopavanje peči za taljenje železove rude iz starejše žlezne dobe na Cvingerju pri Dolenjskih Toplicah (Arhiv Oddelka za arheologijo FF UL).

Vabimo vas tudi, da si ogledate dokumentarec Forenziki železne dobe (RTV Slovenija), ki prikazuje sodobne arheološke metode, ki jih bo predavatelj omenjal tudi sam pri svojem predavanju. 

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri